stART VIII – City Life

stART VIII – stART die Bende (i.s.m. Villanella) – City Life

In april 2012 namen meer dan 100 jonge kunstenaars een week lang DE Studio van Villanella over. Met een tomeloze energie zwermden ze door het oude gebouw; vervend, orerend, brainstormend, fotograferend, naaiend, filmend, … Zaterdag 13 april was het dan eindelijk zover: de kunstwerken, lijdende voorwerpen van hard labeur, konden aan het publiek worden voorgesteld. Nog tot 5 minuten voor de opening werden er moves geoefend en grafisch werk geretoucheerd tot alles picture-perfect kon worden voorgesteld aan een enthousiast publiek.

De binnenstromende toeschouwers werden alvast niet teleurgesteld. Overal in het charmante gebouw waren dingen te zien en te beleven. Een centrale performance van Soundlab zette de toon met het nummer ‘Urban Freaks’, of hoe ons ‘anders zijn’ de stad zoveel kleur kan geven. Urban Dance pikte hierop in met een hedendaagse interpretatie over de eenzaamheid en de verbondenheid van het stadsleven. Daarna werd men uitgenodigd om zelf het gebouw te verkennen. Over de gehele kelder strekte zich een theatrale installatie uit die normaliter op het openbaar vervoer zou plaatsgevonden hebben. Bij gebrek aan medewerking van De Lijn creëerden de jongeren dan maar zelf een tram, met ietwat bizarre passagiers, die met veel mime op een bevreemdende manier het publiek uitdaagde om met hen te interageren, en létterlijk deel uit te gaan maken van de installaties.

Ook op de eerste verdieping was er op verschillende plaatsen wat te zien. Slam Poetry breide verschillende anonieme verhalen tot een prachtig lappendeken van emoties, terwijl Digital Storytelling de ‘stad’ als personage poogde weer te geven in verschillende films en performances. Een kamer werd volledig omgebouwd tot een straatexpositie door Street Art Studio, met graffiti en andere typische kunstvormen die de stad rijk is. Urban Exploration bracht dan weer een heel zachte kant van het stadsleven naar boven met zeer introspectieve, soms zelfs intieme foto’s. De grote lijnen die de vloeren van DE Studio sierden, bleken van Grafisch Ontwerp / Mixed Media te zijn: een allusie op het gedwongen in de pas lopen van het stadsleven. De verschillende werken van hun atelier sierden nagenoeg de hele Studio, elk een specifiek facet van de stad belichtend. Op het tweede verdiep vonden we vooral het werk van Performance Arts, dat bestond uit verschillende opvoeringen. Sommige absurd, sommige bijzonder raak.

Voor wie alles gezien had wachtte er nog een laatste traktatie. Op het einde van elk toonmoment werd het publiek nogmaals in de grote zaal verwacht voor enkele afsluitend nummers gebracht door Urban Orchestra, waarbij de jonge muzikanten ons meenamen op een zondagse wandeling doorheen de stad. Hun muzikale impressies van de stad, van het ochtendgloren tot het vallen van de avond waren prachtig. Het daverend applaus dat ons op het einde omverblies was dan ook een terechte en gedroomde afsluiter van de week voor alle 110 jongeren die meededen aan ‘stART die Bende’.

 

Villanella is landelijk coördinator van Kunstbende en huist in DE Studio: podium voor jong publiek / centrum voor jong talent – www.destudio.com.

Piazza dell’Arte is een mobiele multidisciplinaire kunstorganisatie voor jongeren – www.piazza.me.

Met ‘stART die Bende’ verenigden Villanella en Piazza dell’Arte het beste van 2 werelden.